top of page

L'Esplai Sant Llorenç és una entitat sense afany de lucre organitzada i unificada entorn d'un objectiu comú: la formació humana i cristiana d'infants i joves en el temps lliure.

Història de l'Esplai:

Etapa 1976-1986

 

L'Esplai Sant Llorenç va iniciar la seva activitat un diumenge del mes de maig de 1976. En aquesta primera època va ser quan es van crear les bases per al que seria l'Esplai en el futur. L'augment del nombre d'infants va provocar la separació d'aquests per grups d'edat. Més endavant es van donar nom a aquests grups: Bufanúvols, Castors, Solnaixent, Flama i Nosaltres. També es van fixar en aquest període els signes identitaris de l'esplai des quals destaquen l'aprovació dels Estatuts de l'esplai, que legalitzaven l'entitat; l'establiment del logotip; el foulard, carabassa amb el voraviu negre; i els anagrames del diferents grups de l'esplai.

 

En aquest període també es van començar a realitzar algunes activitats per a donar a conèixer i participar en les tradicions i festes de Catalunya i també de les de Sant Feliu, com ara: el Carnestoltes; la festivitat de Sant Jordi; la cantada de caramelles; la venda de castanyes per Tots Sants; les Festes de Tardor, en honor del compatró Sant Rarimi; i les Festes de la Rosa al mes de maig. Les Caramelles es van començar a fer l'any 1980 quan monitors i comissió de pares van decidir crear-ne un grup per tal de retornar una tradició que a Sant Feliu s'havia perdut. Moltes d'aquestes activitats, com ara les Caramelles han continuat realitzant-se al llarg dels anys fins a l'actualitat.L'esplai anava creixent i per tal que els monitors tinguessin un contacte més directe amb el pares per a conèixer la seva opinió, es va establir una comissió de pares.Durant aquest període un dels grans inconvenients va ser que l'esplai no disposava d'un local fix on trobar-se. Durant aquests anys es va passar per un local de les Carmelites, l'Escola Verge de la Salut i per altres instal·lacions. La inadequació de l'espai i la dispersió dels grups per la ciutat degut a la falta d'espai, van provocar que els grups perdessin contacte.

 

Etapa 1986-1991

 

Va ser el 1986 quan es va culminar el projecte d'agrupar tot l'esplai en una sola seu al Carrer Daoiz i Velarde. Amb la inauguració del local s'inicia una nova etapa a l'Esplai Sant Llorenç i s'aconsegueix una certa sensació d'unitat. En la construcció del local hi van participar tant monitors, com infants i també pares. L'any 1988 van acabar les obres per adequar el local a les necessitats de l'Esplai i aquesta infraestructura es va mantenir fins a l'any 2012.Va ser en aquesta època quan l'Esplai va entrar al Moviment de Centres d'Esplais Cristians (MCEC), que té uns objectius semblants a l'Esplai, per tal d'agilitzar tràmits amb l'Administració i per a que els monitors rebessin millor formació.

 

Etapa 1991-1996

 

L'any 1994 es va crear, com a grup fix, el dels més grans, que es va anomenar Isards. L'any següent es va crear la figura del pre-monitor, lligada a aquest últim grup de nois, per tal de ser un enllaç entre l'esglaó nen-monitor. Altres fets destacats van ser la inclusió del telèfon a la secretaria, l'establiment de la cantada de Nadales com a activitat tradicional, la unió del primer i el segon pis per la banda del pati gràcies a unes escales i també la finalització del pagament de la hipoteca del local, l'any 1995.Durant el curs 1995-1996 es va celebrar el XXè aniversari amb una gran gimcana per tot Sant Feliu, una bicicletada, una eucaristia i sopar de gala al Casino Santfeliuenc. També es van dissenyar unes gorres verdes per commemorar l'efemèride.

 

Etapa 1996-2001

 

D'aquest període cal destacar la consolidació de la figura del pre-monitor com a nexe entre els infants i els monitors. Per a refermar el creixement a tots els nivells de l'esplai, l'any 1997 a les colònies i campaments hi van participar dos monitors de la República Dominicana i els Isards van realitzar un intercanvi amb un esplai de Flandes.

Etapa 2001-2015

En aquesta etapa entre els fets més destacats hi ha la commemoració del XXVè aniversari de l'Esplai amb diversos actes entre els quals ressalten la cantada de Caramelles al Palau de la Generalitat de Catalunya davant del President Jordi Pujol i l'edició del llibre "25 anys en taronja i negre, 25 anys de l'Esplai Sant Llorenç". També és destacable la inauguració el 7 d'octubre de 2012 dels nous locals de l'Esplai, que es van dur a terme per a substituir l'antic edifici a l'altra banda del pati per a millorar la realització de les activitats de l'Esplai. En aquests últims anys, a banda de seguir amb moltes de les activitats tradicionals també se n'han començat a organitzar de noves, obertes a la participació de tota la ciutat, com ara: el Quinto Popular, en col·laboració amb CAU de Sant Feliu; l'Oktoberfest; una activitat per a col·laborar amb La Marató de TV3; entre d'altres.

2016: Any del 40è

L'any 2016 es va commemorar la celebració del 40è aniversari del naixement de l'Esplai. L'eslògan de l'efemèride és "40 anys educant en valors". Es va dissenyar un logotip especial i una tirada de marxandatge commemoratiu per a l'ocasió. Es va realitzar un documental a càrrec de la companyia SKREI, explicant què significa l'Esplai per a les persones que l'han viscut i per a Sant Feliu. El cantautor santfeliuenc i exmonitor de l'Esplai Joan Dausà, va compondre la cançó del 40è anomenada "El millor regal". El calendari d'activitats va ser el següent:

  • 5 Març: Acte d'obertura: Amb la penjada del foulard gegant a la Catedral de Sant Llorenç, la presentació de la cançó del 40è, parlament de personalitats i explicació de tots els actes del 40è.

  • 6 Març: La Santllo: Cursa popular de 5 i 10 kilòmetres pels carrers del centre de Sant Feliu de Llobregat.

  • 13 Març: Excursió a Santa Creu d'Olorda: Caminada oberta a tots els santfeliuencs i santfeliuenques amb dinar conjunt a l'antic poble de la serra de Collserola.

  • 19 de Maig: Presentació del Documental del 40è: Al cinema Cinebaix es va projectar la pel·lícula documental dels quaranta anys de l'Esplai.

  • 21 de Maig: A la tarda es va realitzar una gimcana pel centre de Sant Feliu i al finalitzar hi va haver l'actuació de l'animador infantil Jaume Barri. Al vespre es va celebrar un sopar amb més de 400 persones a la Sala Ibèria i la nit va culminar amb el concert de Germà Negre.

  • 22 de Maig: Cloenda: Es va fer una exposició de diversos objectes que han passat per l'entitat durant els 40 anys i amb la presència de l'alcalde Jordi San José i Buenaventura es va descobrir una placa a la porta de l'entitat en honor a totes aquelles persones vinculades a l'Esplai.

 

A les tandes d'estiu de 2016 tots els grups de l'Esplai, menys els més grans, van anar junts a Planoles com a acte especial pels quaranta anys de l'entitat. Els més grans van fer el camp de treball a Bèlgica ajudant en la reconstrucció d'un teatre.

bottom of page